Tandimplantat – En permanent lösning för ett strålande leende

08 februari 2024 Veronica Urena

editorial

Saknar du en eller flera tänder och söker en långsiktig lösning för att återfå ett naturligt leende? Då kan tandimplantat vara rätt alternativ för dig. Med hjälp av modern tandvårdsteknik har tandimplantat blivit en allt vanligare och mer hållbar lösning för ersättning av förlorade tänder. I den här artikeln kommer vi att gå in på allt du behöver veta om tandimplantat och dess fördelar.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en konstgjord tandrot, som förankras i käkbenet med hjälp av en titanfästskruv. Denna fästs sedan med hjälp av en skruv eller cement, beroende på implantattyp och patientens individuella behov. När tandimplantatet har läkt helt, kan en permanent tandprotes fästas på implantatet, vilket ger en naturlig och bekväm känsla.

Fördelar med tandimplantat

Långvarig lösning

Ett tandimplantat är en permanent lösning som kan hålla livet ut med korrekt omvårdnad. Det är betydligt mer hållbart än andra alternativ som tandproteser och broar. Tandimplantat säkerställer att tänderna inte rör sig eller glider och ger därigenom ett naturligt bett.

Estetiskt tilltalande

Tandimplantat ser ut och känns som naturliga tänder. Tandläkaren kommer att anpassa färg, form och storlek på tandimplantatet så att det matchar dina befintliga tänder. Detta ger dig ett naturligt och estetiskt tilltalande leende som hjälper dig att återfå självförtroendet.

tandimplantat

Förhindrar benförlust

När en tand saknas börjar benet i käken att förtvina på grund av bristen på stimulation. Tandimplantat fungerar som en konstgjord tandrot som stimulerar käkbenet, vilket hjälper till att bibehålla benmassan. Detta förhindrar benförlust och bevarar din naturliga ansiktsstruktur.

Återställer tuggfunktionen

Tandimplantat ger dig möjlighet att äta och tugga mat som normalt, utan några problem. Det är en stabil lösning som ger dig full funktion av tänderna, vilket inte alltid är fallet med andra alternativ såsom tandproteser och broar.

Hur går proceduren till?

Att få tandimplantat innebär flera steg och sker normalt sett över flera besök hos tandläkaren under en längre tid. Först utförs en grundlig undersökning av käkbenet och tandköttet för att avgöra om implantatet kan genomföras. Därefter placeras implantatet i käkbenet under lokalbedövning. Det kan ta några månader för implantatet att integreras med benet. När läkningen är klar, fästs en protes eller krona på implantatet.

Tandimplantat erbjuder en långvarig lösning för att ersätta saknade tänder. Genom att återfå ett naturligt leende kan du återfå självförtroendet och njuta av att äta och tugga mat som normalt. Med fördelarna med långvarig hållbarhet, estetik, förebyggande av benförlust och återställd tuggfunktion är tandimplantat ett mycket populärt alternativ för privatpersoner som söker en permanent lösning för att ersätta saknade tänder.

Fler nyheter