Kunskap och tillvägagångssätt vid tandreglering

16 november 2023 Renate Degerth

editorial

Tandreglering, även känt som ortodonti, är den tandvårdsspecialitet som riktar in sig på korrigering av ojämna eller felpositionerade tänder. Med hjälp av olika typer av apparatur kan en specialist inom tandreglering skapa en mer åtråvärd, funktionell och estetiskt tillfredsställande tanduppsättning och därför öka patientens självförtroende och livskvalitet. Den här artikeln syftar till att ge dig en djupare förståelse för tandreglering.

Varför kan tandreglering behövas?

Förväxlad eller ojämn tandväxt kan leda till en lång rad problem – allt från svårigheter att tugga och tala till smärta och obehag, och till och med självkänsla och självmedvetandeproblem. När dessa problem uppstår är de inte endast hållbara, utan tenderar också att förvärras med tiden, vilket gör korrigering genom tandreglering nödvändigt. Det finns inte ett idealiskt åldersspann för tandreglering – både barn och vuxna kan dra nytta av behandlingen. Många tror felaktigt att behandling endast är möjlig för yngre patienter där tänder och käkben fortfarande växer och är malleabla, men moderna tekniker gör att även de mest komplexa fallen kan lösas på patienter i alla åldrar.

De vanligaste typerna av tandreglering

Tandregleringsbehandlingen anpassas alltid efter patientens specifika behov och kan innefatta en rad olika apparater. Den metod som de flesta av oss är bekanta med är ”tandställning”, som använder metalltrådar och krokar för att gradvis flytta tänderna till önskade positioner. Ett annat populärt alternativ är Invisalign, som använder en serie av skräddarsydda, avtagbara, nästan genomskinliga plastskålar för att vrida och justera tänderna stegvis. Denna behandling är särskilt populär bland vuxna patienter på grund av dess diskreta utseende och användarvänlighet.

tandreglering

Att ta hand om dina tänder efter tandreglering

När tandregleringsbehandlingen är klar kommer patienten att behöva upprätthålla sina nya, raka tänder. Detta innebär vanligtvis att bära en retainer – en anordning som hjälper till att hålla tänderna på plats, för att förhindra att de långsamt återgår. Det är också nödvändigt att fortsätta ha god munhygien, inklusive regelbundet tandläkarbesök och professionella rengörningar. Att få en tandreglering är ett stort beslut och det handlar även om investeringen i ett strålande vackert och funktionellt leende. För att säkerställa att du får bästa möjliga vård bör du se till att arbeta med en licensierad ortodontist. Om du känner att du eller ditt barn kan dra nytta av tandreglering, borde du prata med en specialist i din närmaste stad. I Stockholm rekommenderar vi kliniken https://www.letandreglering.se som också erbjuder kostnadsfri konsultation. De har ett team av erfarna ortodontister som är redo att hjälpa dig att åstadkomma ditt bästa leende!

Fler nyheter