KBT-utbildning: Din väg till framgång inom psykoterapi

14 november 2023 Maja Bergman Lindberg

Att bli en KBT-terapeut kräver både engagemang och utbildning. Det är en resa som kan ge dig möjligheten att hjälpa människor att övervinna sina mentala utmaningar och förbättra deras livskvalitet. I denna artikel kommer vi att titta närmare på KBT-utbildning och hur du kan komma igång på denna spännande väg.

Utbildning för att bli en KBT-terapeut

En KBT utbildning är oftast en längre och mer strukturerad process än att endast bli en vanlig terapeut. Det krävs vanligtvis att du först har en grundutbildning inom psykologi eller annan relevant disciplin. För att bli en KBT-terapeut börjar du sedan med att söka dig till en godkänd utbildning inom så kallad Kognitiv Beteendeterapi (KBT).

kbt utbildning

Denna utbildning lägger då grunden för din kommande karriär som terapeut. Under utbildningen kommer du att studera olika teorier inom KBT, lära dig olika terapeutiska tekniker och få träning i att tillämpa dessa tekniker. Du kommer att lära dig att arbeta med olika typer av patienter och utveckla färdigheter som behövs för att effektivt ge terapi. Utbildningen kan ofta vara mellan ett och tre år, beroende på vilken utbildning du väljer och vilken nivå av kompetens du strävar efter att uppnå.

Vidareutbildning och erkännande

När du har slutfört din KBT-utbildning finns det flera sätt att fortsätta utveckla din kompetens och styrka som terapeut. En möjlighet är att söka vidareutbildning för att specialisera dig inom ett specifikt område, t.ex. ätstörningar eller missbruk. Genom att välja en specialisering kan du bli mer eftertraktad och öka dina karriärmöjligheter. Ett annat viktigt steg för att etablera dig som KBT-terapeut är att bli erkänd och certifierad av en auktoriserad organisation. Att vara certifierad visar din professionalism och ger dina klienter en extra trygghet om din kompetens. Till exempel kan du ansöka om medlemskap i svenska föreningen för kognitiv beteendeterapi – FKB – eller din lokala organisation för KBT-terapeuter.

Fler nyheter