Genomskinlig tandställning – effektiv och diskret tandreglering

14 september 2023 Julia Zsiga

editorial

Att ha ett vackert och symmetriskt leende är något som många människor strävar efter. Men för många kan ojämna tänder eller bettfel vara ett hinder för att uppnå detta. Lyckligtvis finns det idag ett brett utbud av tandregleringsmetoder som kan hjälpa till att korrigera och räta ut tänderna. En populär och effektiv tandställningstyp är den genomskinliga tandställningen, som ger en diskret och estetiskt tilltalande lösning för att förbättra ditt leende.

Hur fungerar en genomskinlig tandställning?

En genomskinlig tandställning, även känd som en osynlig tandställning eller en aligner, fungerar genom att gradvis flytta dina tänder till den önskade positionen. Genom att använda avancerad teknik och material, skapas en skräddarsydd aligner som passar din mun perfekt. Alignern är tillverkad av en transparent plast och är knappt synlig när den är på.

En genomskinlig tandställning fungerar genom att byta tandställningar i en serie. Varje ny tandställning i serien är något justerad från den föregående, vilket gör att tänderna flyttas gradvis och korrigeras på ett kontrollerat sätt. Varje aligner används vanligtvis i två veckor innan den byts ut mot nästa i serien. Genom att följa tandläkarens instruktioner och använda alignrarna regelbundet kommer dina tänder att rättas ut över tiden.

stålkonstruktioner

Fördelar med genomskinlig tandställning

Genomskinliga tandställningar erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella tandställningar. Här är några av de främsta fördelarna:

 • Estetiskt tilltalande:
  Den största fördelen med en genomskinlig tandställning är att den är diskret och nästan osynlig. Detta gör att du kan korrigera dina tänder utan att behöva känna dig självmedveten eller självmedveten om ditt leende.
 • Komfortabel att bära:
  Genomskinliga tandställningar är tillverkade av mjuka och behagliga material. De orsakar inte irritation i tandköttet eller andra obehagliga biverkningar som kan uppstå med traditionella tandställningar.
 • Enkel att ta bort:
  En annan fördel med en genomskinlig tandställning är att den kan tas bort när som helst. Detta gör att du kan njuta av din favoritmat och rengöra dina tänder ordentligt utan några begränsningar.

Hur får jag en genomskinlig tandställning?

Processen för att få en genomskinlig tandställning innebär vanligtvis följande steg:

 1. Konsultation: Först kommer du att behöva boka en konsultation hos en tandläkare eller ortodontist för att diskutera dina behov och förväntningar. Tandläkaren kommer att undersöka dina tänder och hjälpa dig att bestämma om en genomskinlig tandställning är rätt val för dig
 2. Skanning och planering: Efter att du har beslutat att gå vidare med en genomskinlig tandställning kommer tandläkaren att utföra en digital skanning av dina tänder och käkar. Denna skanning används för att skapa en exakt bild av dina tänder och för att planera tandregleringsprocessen.
 3. Tillverkning av aligners: Baserat på den digitala skanningen kommer tandläkaren att skicka informationen till ett specialiserat laboratorium där dina skräddarsydda aligners kommer att tillverkas.
 4. Tandreglering: När alignersna är klara kommer du att få dem och din tandläkare kommer att instruera dig om hur du använder dem korrekt. Du bör bära dina aligners så mycket som möjligt, vanligtvis – timmar om dagen, och byta till nästa tandställning i serien enligt din tandläkares instruktioner.

Fler nyheter